1

warta

Apa sing diarani Furfural?

KC BRUNING

Furfural minangka bahan kimia sing digawe saka bahan organik sing umume diproduksi kanggo keperluan industri. Utamane kasusun saka produk sampingan pertanian kayata kulit oat, bran, corncobs, lan serbuk gergaji. Sawetara produk sing digunakake kalebu pembunuh ganja, fungisida, lan pelarut. Iki uga minangka elemen sing akrab kanggo produksi bahan bakar transportasi lan ing proses penyulingan minyak pelumas. Bahan kimia kasebut minangka elemen ing produksi sawetara agen industri liyane uga.

urfural minangka bahan kimia sing digawe saka bahan organik sing umume diproduksi kanggo keperluan industri.

Nalika diproduksi kanthi akeh, bahan kimia kasebut digawe kanthi nyelehake polisakarida pentosan liwat proses hidrolisis asam, tegese selulosa lan pati bahan dasar diowahi dadi gula nggunakake asam. Ing wadhah udara, furfural kenthel, tanpa warna, lan berminyak, lan duwe aroma kaya almond. Paparan hawa bisa menehi warna cairan kanthi warna kuning nganti coklat.

Furfural rada larut ing banyu lan larut ing ether lan etanol. Saliyane dienggo minangka bahan kimia dhewekan, digunakake ing produksi bahan kimia kayata furan, furfuyl, nitrofurans, lan methylfuran. Bahan kimia kasebut uga digunakake ing produksi produk, kalebu bahan kimia pertanian, farmasi, lan stabilisator.

Ana sawetara cara supaya manungsa bisa ngalami kontak karo furfural. Saliyane cahya kimia sajrone ngolah, bisa ditemokake kanthi alami ing pirang-pirang jinis panganan. Ekspos cahya alam iki durung kabukten mbebayani.

Eksposur abot ing furfural bisa dadi racun. Ing tes laboratorium tumrap manungsa lan kewan, furfural ditemokake minangka iritan kulit, membran lendhut, lan mripat. Dilaporake uga nyebabake rasa ora nyaman ing tenggorokan lan saluran napas. Sawetara kacarita efek jangka pendek saka paparan kimia ing wilayah sing kurang ventilasi kalebu kasusahan napas, ilat mati rasa, lan ora bisa ngrasakake. Bisa uga efek jangka panjang saka paparan semacam iki bisa diwiwiti saka kahanan kulit kayata eksim lan photosensitisasi kanggo masalah penglihatan lan edema paru.

Furfural pisanan digunakake ing taun 1922 nalika Perusahaan Quaker Oats wiwit ngasilake nganggo lambung oat. Oat tetep dadi salah sawijining cara paling populer kanggo nggawe bahan kimia kasebut. Sadurunge, iki biasane digunakake ing sawetara merek minyak wangi. Pisanan dikembangake ing taun 1832 dening Johann Wolfgang Döbereiner, sawijining ahli kimia Jerman sing nggunakake bangkai semut kanggo nggawe asam formik, ing endi furfural minangka produk sampingan. Semut dipercaya efektif nyiptakake bahan kimia amarga awake ngemot jinis bahan tanduran sing saiki digunakake kanggo diproses.


Wektu kiriman: Aug-13-2020